VYŠNÝ MIROŠOV: Rekonštrukciu cintorína ukončia vojaci bundeswehru 10. júla

29.06.2008 Svidník

Prešov 29. júna (TASR) - V sobotu sa skončil druhý turnus brigády na rekonštrukčných prácach vojenského cintorína z I. svetovej vojny vo Vyšnom Mirošove okr. Svidník, na ktorom sa zúčastnilo 14 príslušníkov 51. ...
Na tomto cintoríne je pochovaných okrem 186 nemeckých vojakov aj 60 príslušníkov rakúsko-uhorskej armády a približne 30 ruských vojakov. Od budúceho týždňa bude na dokončení rekonštrukcie pracovať ďalšia 15-členná skupina príslušníkov nemeckej armády zo 63. dopravnej perute. Práce ukončia 10. júla, kedy sa uskutoční aj znovuzasvätenie cintorína a ocenenie príslušníkov bundeswehru, ktorí sa niekoľkokrát zúčastnili na obnove vojenských cintorínov na Slovensku.
\"V tomto roku bude na obnove vojenských cintorínov pracovať viac ako 40 príslušníkov nemeckých ozbrojených síl. V spolupráci s kolegami z Mechanizovaného práporu Michalovce a z Leteckej základne v Prešove uskutočnia rekonštrukčné práce na cintorínoch v Čabinách v okrese Medzilaborce a v spomínanom Vyšnom Mirošove, \" uviedol pre TASR Michal Bochin zo Spoločnosti starostlivosti o nemecké vojnové hroby na Slovensku.
Počas druhej pracovnej brigády na východ Slovenska pricestoval aj veliteľ 51. leteckej perute nemeckých ozbrojených síl Karsten Stoye, ktorý pre TASR uviedol, že charakteristickou črtou každého kultúrneho národa je starostlivosť o históriu, a preto sa armáda podieľa na záchrane a obnove hrobov nemeckých vojakov, ktorí padli počas I. svetovej vojny.
Pracovné pobyty nemeckých profesionálnych vojakov majú aj kultúrno-spoločenský rozmer. Počas brigád navštevujú kultúrne pamiatky, stretávajú sa s predstaviteľmi obcí a miest, žiakmi základných škôl a predovšetkým s kolegami z OS SR, ktorých útvary sídlia na východnom Slovensku.
Práce na obnove vojenských cintorínov sa uskutočňujú od roku 2001 na základe Dohody medzi Vládou SR a Vládou SRN o vojnových hroboch. Každoročne sa na nich zúčastňuje približne 40 príslušníkov nemeckých ozbrojených síl, ktoré úzko spolupracujú s Nemeckým ľudovým zväzom starostlivosti o vojnové hroby a Spoločnosťou starostlivosti o nemecké vojnové hroby na Slovensku. Odhaduje sa, že len na území Prešovského kraja sa nachádza približne 326 vojenských cintorínov, na ktorých nie sú pochovaní len vojaci nemeckej armády, ale aj príslušníci rakúsko-uhorských a ruských vojsk.
 

Vyberte región